Peste 100.000 de PC-uri ale autorităților române, afectate de retragerea suportului pentru Windows XP

Peste 100.000 de PC-uri ale autorităților române, afectate de retragerea suportului pentru Windows XP
Publicat: 08/04/2014, 15:40
Actualizat: 07/02/2019, 08:38

„În funcție de evaluări, retragerea de cãtre Microsoft a suportului tehnic și de securitate pentru sistemul de operare Windows XP afectează zeci de mii de calculatoare, 34.000 sau 35.000. Pe de altă parte, în momentul în care am verificat ultimul audit realizat de alte instituții am observat că un număr foarte mare de calculatoare urmează să iasă din uz în următoarele luni. Ministerul va efectua un audit foarte exact astfel încât în următoarele 4-5 luni să știm exact numărul calculatoarelor, ce licențe folosesc și ce licențe sunt necesare astfel încât această imagine să fie cât mai exactă”, a declarat marți ministrul pentru Societatea Informațională, Răzvan Cotovelea.

El a adăugat că, la nivel guvernamental, numărul licențelor care pot fi afectate în următoarele 12 luni sau mai mult de retragerea suportului tehnic și de securitate pentru Windows XP depășește 100.000.

Microsoft a retras, marți, suportul tehnic și de securitate pentru Windows XP, sistem de operare lansat în urmă cu 12 ani.

În lipsa actualizărilor, calculatoarele pe care rulează acest sistem de operare pot deveni vulnerabile la viruși și alte programe care afectează securitatea și confidențialitatea datelor.

„Pentru a contracara efectele retragerii suportului tehnic, avem antiviruși, avem sisteme de tip hardware și software care protejează sistemele publice și avem disponibilitatea de a renegocia cu Microsoft un nou contract, în condițiile în care Microsoft ne va înainta o propunere financiară. Din ianuarie și până în prezent, am avut o discuție informală cu reprezentantul Microsoft și i-am spus că apreciem modul în care vor dori transparent să țină cont de acordul special pe care Guvernul României îl are cu Microsoft, dar așteptăm cifrele, propunerea financiară de la care începem să negociem”, a spus ministrul.

El a adăugat că nu este, cu siguranță, nici un fel de problemă pentru calculatoarele utilizate de funcționarii publici de la nivel central și local.

„Am ținut neapărat să menționez acest lucru pentru că, probabil, o strategie de negociere este și aceasta de a crea o anumită turbulență în mass-media că s-ar întâmpla ceva grav. Nu se întâmplă absolut nimic. Sistemele sunt sub protecție. Avem comitetul tehnic-economic care monitorizează în permanent astfel încât, în perioada imediat următoare, poate șase luni de zile de acum încolo, nu vom avea niciun risc real”, a afirmat Cotovelea.

Întrebat de ce statul nu utilizează aplicații gratuite în locul licențelor Microsoft, ministrul a arătat că sunt exemple în acest sens în Germania și Turcia, dar a mențonat că aceste investiții „sunt bine a fi făcute pentru o perioadă sau având o strategie pe termen mediu și lung”.

„Totuși, nu uitați: aceste posibilități de construcție costă bani. Costă bani în ceea ce înseamnă formarea profesională a funcționarilor publici, costă bani în ceea ce înseamnă organizarea sistemelor pentru compatiblitatea lor ș.a.m.d. Deja noi am primit propuneri în acest sens. În discuția aceasta cu licențele Microsoft evident că este posibil să încurajăm aceste dezvoltări, însă va trebui să vedem foarte exact la nivel național cât costă o construcție de acest tip, care eventual să poată fi finanțată de la buget”, a mai spus Cotovelea.

El a adăugat că, pe termen mediu, cheltuielile privind formarea profesională a funcționarilor publici care vor utiliza licențe gratuite vor putea fi acoperite prin accesarea de fonduri UE.

„Însă acum, în acest moment, nu putem decât să o luăm ca posibilă strategie și să încercăm să încurajăm sisteme open source, aceste sisteme care pot reprezenta o alternativă”, a arătat ministrul.

Autoritățile române au plătit pentru utilizarea licențele Microsoft în perioada 2004-2009 peste 100 milioane de dolari, la care se adaugă încă 100 milioane de euro pentru intervalul 2009-2012, iar până în 2015 vor mai achita alte 40 milioane de euro, potrivit datelor frunizate de MSI la solicitarea MEDIAFAX.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Unde se termină viața și unde începe moartea. Ce a descoperit un medic care a...
Elodia trăiește?! Mama lui Cristian Cioacă șochează! Unde ar fi nora ei, de fapt?!
Când vom ști cine a câștigat alegerile prezidențiale din SUA
Buni de plată, fără armată și cu rusa limbă oficială de stat. Cum arată „planul...
Gigi Becali și-a băgat ginerele în anchetă după dezvăluirile din CANCAN! Milionarul i-a întocmit rechizitoriul...
Dieta STRICTĂ pe care o respectă Maia Sandu. Ce mănâncă zilnic președinta Republicii Moldova, pentru...
Locul unde au fost înregistrate -10 grade astăzi. România, lovită de un val de aer...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
A erupt vulcanul Lewotobi Laki-laki din Indonezia! Nouă persoane au murit și zeci de mii...
Accident teribil pe DN15! Vedeta a murit pe loc
Noul SUV Suzuki Vitara este interensat... DETALIUL care însă ar putea bloca vânzările
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
OZN văzut în BUCUREȘTI?! Un fost oficial de la Pentagon a dezvăluit că...
Mama lui Cristian Cioacă spune adevărul după 17 ani. Unde se află Elodia
Loredana Groza, aspru criticată pe internet. Marea nemulțumire a fanilor ei
Maria Popovici a devăluit ce i-a revenit în urma partajului: „Farfuriile sunt la mine toate...”
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Rinda Hartner, adevărul despre averea Ronei Hartner. Cine se ocupă de fiica regretatei artiste, Sumayla
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Testele pe animale, promițătoare pentru reîntinerirea inimii, chiar și după un atac de cord